Xerrada URV 16/12/13

IMG-20131219-WA0000En la xerrada d’ahir estàvem la Cap d’Estudis de l’Escola Mediterrani de Camp Clar, la directora de l’Escola Angel Guimerà de El Vendrell i Xavier Torrell, professor de Cicle Superior de l’Escola Alberich i Casas de Reus i la Miriam i jo (Susana Mohedano) en representació de La Canaleta; ens acompanyaven la Marta Mateu i unes quantes mares que es trobaven a primera fila donant-nos ànims.

Primer ens van donar pas a nosaltres, que més o menys vàrem explicar des que vam votar que sí en l’assemblea, creació de les comissions, les actuacions del que s’havia fet i les funcions de cadascuna. Vam portar el pòster del díptic que vam fer, els impresos per apuntar-se a les comissions, fotos nostres treballant i de la festa i les fulles de totes les comissions que havien sortit i dels nous voluntaris que s’havien apuntat.

Després va intervenir l’escola Alberich i Casas, es va centrar en els grups interatius, que consisteix a treballar en petits grups que estan dirigits o moderats per una persona adulta que poden ser professors o voluntaris. Durant la sessió es fan quatre activitats diferents i els alumnes van canviant d’activitat en un temps determinat. Els avantatges: sobretot potencia la interacció entre els alumnes, accelera aprenentatges, potencia el treball cooperatiu, seguiment més directe i personalitzat, augment de la motivació en canviar la dinàmica de la classe. Els resultats són la millora en els resultats acadèmics i de la convivència escolar. També va explicar l’inconvenient per a ells com a professors: s’empra moltíssim temps a preparar les activitats. Va comentar altres actuacions d’èxit com padrins de lectura, biblioteca al pati, visites d’algun autor, projectes, hort, etc.

Després va intervenir l’escola Angel Guimerà i es va centrar en les tertúlies literàries diàlogiques. Es tracta de llegir de forma alterna un fragment d’un llibre adaptat a la seva edat (per exemple, el Quixot). Al mateix temps escriuen les paraules o frases que els criden l’atenció. Han de comentar en veu alta allò que els ha agradat i els ha cridat més l’atenció, explicant el per què, estimulant la participació de tots;  aquesta activitat permet treballar moltes competències a la vegada: comprensió i expressió oral, lectura i escriptura, respecte, acceptació de normes grupals, emocions, raonament i pensament divergent… I el que es més important, permet que tots els alumnes participin, independentment del seu nivell de competència i capacitat. Ens va ensenyar un gràfic del rendiment escolar de diversos anys i cada any anava en augment.  Va comentar com a inconvenient per al claustre de ser comunitat d’aprenentatge, que cada vegada tenien menys espai, que estaven atapeïts, ja que moltes aules que abans eren laboratori, biblioteca, informàtica… ara eren polivalents, en haver de complir molts somnis.

I finalment, va intervenir l’Escola Mediterrani i es va centrar en la biblioteca tutoritzada, que dóna suport als estudiants en la lectura i en les seves tasques escolars. La biblioteca tutoritzada esdevé un pont entre l’escola i la llar, ja que moltes famílies no tenen la disponibilitat ni els recursos necessaris per poder donar aquest tipus de suport als seus fills i filles. Hi participen mestres i persones adultes voluntàries. I tambè va parlar de la Formació a les famílies, que augmenta la confiança a l’escola i en el professorat. Té els següents avantatges: major comprensió de la labor que desenvolupa el professorat, l’alumnat sent que es preocupen d’ells, hi ha més acostament amb les famílies d’altres cultures, augmenta la tolerància i la comprensió…. I tot això es tradueix en la millora dels resultats acadèmics.

En conclusió, la xerrada va ser molt productiva i va quedar ben clar que en tots els aspectes millora el rendiment escolar i l’autoestima dels nens.

Anuncis

One thought on “Xerrada URV 16/12/13

  1. Retroenllaç: FORMACIÓ de FAMÍLIES | ESCOLA MEDITERRANI -Campclar-

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s